Elvesztettem az adataimat, mit ne tegyek!

Talán a legfontosabb dolog adatvesztés esetén az, hogy mit ne tegyek amikor bekövetkezett a baj. Amikor bebizonyosodott, hogy elvesztettünk adatok (letöröltük, tönkrement a merevlemez, memóriakártya, nem látható, kattoó csúnya hang jön a számítógép felöl, esetleg furcsa, égett szag), a következőket ne tegyük:

- Ne kezdjünk adatot menteni saját magunk!
A legfontosabb Sajnos sok esetben kicsit az informatikához értő adatgazdág az internet böngészsésvel találnak néhány adatmentő software-t mellyel aztán gyorsan neki is állnak az adatmentésnek. Ezzel azonban nagyon sokat kockáztatnai. Hangsúlyozzuk, bizonyos adatvesztességeket (természetesen ezek a megbontás nélküli adatmentések) hozzáértéssel, az interneten található ingyenes vagy fizetős szoftverekkel valóban akár otthon is el lehetne végezni, azonban hozzáértés nélkül nagy, sok esetben visszafordíthatatlan károkat lehet okozni. Az adatmentő szakember is szoftverekkel dolgozik, még ha nem is feltétlenül azokkal amelyeket Önök megtalálnak az interneten, mégis az adatmentő mérnököt nem a szoftver hanem a tudás teszi azzá ami. Képzeljük csak el, az autószerelő sem attól autószerelő, hogy villáskulccsal, meg csavarhúzoval dolgozik. Ezeket az eszközöket és is Ön is meg tudja vásárolni, ettől még nem leszünk autószerelők. Ha mégis nekiállnánk jó eséllyel nagy károkat okoznánk. Persze az autók esetében talán nem visszafordíthatatlant. Azzal, hogy találunk szoftvert még nem leszünk adatmentő szakemberek, bizza fontos adatait adatmentő cégekre, akár ránk akár másra.

- Ne szaladjunk a barátunkhoz sem
Miből gondolnánk, hogy pont a barátunk ért jobban a számítógéphez mint mi, ráadásul pont az adatmentés területén, csak azért mert ő több dolgot meg tud csinálni mint mi.

- Kerüljük a vállalati informatikust
Egy viszonylag gyakran elkövetett hiba, mely eredménye sok esetben vissza fordíthatatlan, nem más mint a vállalati informatikus. Joggal gondoljuk, hogy ha valami bajunk van a számítógéppel, elveszettünk valamit hát irány az első informatikaus. Itt van hát az aki mindíg szereli a gépeinket, hát szólok neki. Sajnos ez esetben sokszor nem is Ön, hanem pont az informatikus követi el a hibát. Nem akar, vagy épp hiúságból nem mond nemet - tisztelet a kivételnek - (hiszen ő mindent tud), így megkísérli visszaállítabi az Ön adatait. Csakhogy az informatika is igen széles, olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért. Az adatmentés az informatika egy ága. A céges informatikus biztosan nagyon sokat tud a szakterületén, de kötve hiszem, hogy az adatmentéshez is ért annyira, mint az adatmentő cégek szakemberei. Szerencsére találkoztunk már olyan informatikussal aki rögtön adatmentő céget javasolt csak sajnos elég kis számban. Erre is egy hasonlatot tudunk Önnek mondani, most épp az egészségügyből. A szívspecialista sem kezdi el az Ön gyógyítását ha éppen eltört a lába hiszen egyszerűen nem ért hozzá. Elsősegélyt nyújt de nem gyógyít szakemberhez fogja küldeni Önt, holott maga is orvos.

- Nehogy megbontsuk a merevlemezt
Ezt semmilyen körülmények között ne tegye! A merevlemezeket tiszta, pormentes térben laboratóriumi körülmények között kell megbontani. A pormentes itt nem a hétköznapi értelemben vett port jelenti. A megengedett porszemcse nagysága itt sokkal kisebb! A merevlemez otthoni környezetben történő megbontásával rendkívüli mértékben kockáztatja az adatainak visszaállíthatóságát, ráadásul az adatmentési eljárást is megdrágítja.

,- (1)-